Difon La Idea


Abolim els restaurants
Març 3, 2010, 6:04 pm
Filed under: Uncategorized

“Abolim els restaurants” és una guia il·lustrada de 60 pàgines que tracta sobre la misèria, l’estrès, l’avorriment i l’alienació quotidianes de la feina de restaurant, així com les formes en què els treballadors de restaurant lluiten contra elles. Basada en un ventall d’idees anti-capitalistes i en una rica experiència personal, és meitat anàlisi, meitat crida al combat.
Descarregar “abolim els restaurants” en format pdf

Descarregar versió per imprimir

A “Abolim els restaurants” hi trobem un text escrit des d’una perspectiva de classe que parla amb molta claredat sense caure en diatribes ideològiques o moralisme activista, ajustat als fets tant en la seva explicació científica com en la seva apreciació subjectiva per part dels mateixos explotats.
Aquest treball, a més, dóna mostra de l’experiència del seu autor (anònim) en els restaurants i la seva existència planteja la necessitat que cada proletari amb consciència de classe aprengui les particularitats del procés de producció en el seu lloc de treball, doncs aquest acostuma a determinar el caràcter de les agrupacions obreres en la seva lluita contra el capital (no només en una vaga, sinó en la lluita “normal”, de tots els dies).
En la primera part del treball se’ns presenta un interessant recorregut per la història dels restaurants així com una descripció del seu procés de producció i la seva divisió del treball. El capítol del procés de producció és especialment didàctic ja que, adaptat al treball concret de restaurant, ens oferix una senzilla explicació (i verificació) de la teoria marxista del valor.
Però aquest article toca un tema molt més interessant en la seva segona part. No són les nostres idees polítiques les que ens posen en antagonisme amb la patronal i amb el treball assalariat, sinó el mateix procés de producció en el qual som només un engranatge generador de plusvàlua. A l’adoptar una perspectiva de classe, partint de la nostra experiència directa en el lloc de producció més que d’idees prèvies o adquirides fora d’ell, podem veure clarament que els mètodes dels partits i els sindicats no oferixen solucions superadores a la nostra situació com a proletaris i, de fet, a part de reproduir la nostra condició, a la pràctica, aporten força confusió quant a la seva anàlisi teòrica.

Anuncis

1 comentari so far
Deixa un comentari

Aquest llibre és excel·lent. Una introducció mnolt amena i didàctica per explicar els fonaments de l’estructura de l’explotació laboral. Més enllà de la retòrica pomposa que encara fan servir els sindicats per explicar “a la manera decimonònica” les relacions de classe, l’autor del llibre ens explica les subtilesa del món del treball en la socitetat del capitalisme de consum.
El llibre està ple de dibuixets molt estilitzats i d’una argumentació molt rica en matisos que, per a les persones que no coneguin massa el funcionament per dintre del sector de la restauració els resultarà de lectura molt profitosa. És molt probable que a partir de la lectura d’aquest llibre es mirin amb uns altres ulls la seva visita a un restaurant.
De lectura obligatòria i molt recomanable, aquest text es convertirà en un clàssic de refèrencia.

Comentari per Josep
Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s%d bloggers like this: