Difon La Idea


Perquè és tan difícil debatre amb gent que no pensa com nosaltres?
febrer 18, 2010, 5:51 pm
Filed under: cultura

 Perquè és tan difícil debatre amb algú que no pensa com jo?

En general, és difícil debatre amb gent que no pensa com nosaltres perquè, en realitat, no sabem debatre. Un debat no és una competició on demostrar que nosaltres tenim la raó i l’altre no. Un debat no serveix per reafirmar-nos en les nostres idees. Idealment, un debat profitós serveix per aprendre els uns dels altres, per intercanviar i compartir idees de forma racional. Per comprendre’ns i apropar-nos els uns als altres i cercar solucions que ens beneficiïn a tots. El problema és que no sabem distanciar-nos de les nostres idees, posar-les sobre la taula i valorar els seus pros i els seus contres. Quan trobem idees que ens atrauen, ens les fem nostres identificant-nos amb elles, ens hi aferrem i les defensem aferrissadament. Generalment no sabem mantenir-nos oberts a integrar en el nostre pensament a idees que qüestionin les nostres idees preexistents. Això és així perquè estem acostumats a identificar-nos amb unes idees determinades i per això quan algú qüestiona o critica aquestes idees, ens sentim qüestionats, criticats i atacats personalment. A partir d’aquí, és fàcil respondre emocionalment desqualificant a aquest algú que considerem el nostre enemic per oposar-se a les nostres idees, o simplement a la nostra interpretació de les mateixes. D’aquesta manera, preferim blindar les idees que conformen la nostra arrelada identitat a intentar valorar i aprofitar idees que ens qüestionin la identitat però que a la llarga podrien beneficiar-nos en la nostra vida. Preferim no debatre i aïllar-nos a intentar comprendre les idees de l’altre, cercant l’enteniment. No entenem que no hi ha idees perfectes que continguin tota la veritat i, per això, quan algú ataca les nostres idees en un punt feble, preferim no escoltar-lo que acceptar la feblesa de les nostres idees. Quan això passa, crec que seria més adequat parlar de creences enlloc de idees: una idea hauria d’estar sempre oberta a debat, quan no ho està, es converteix amb una creença. Les creençes no es poden debatre racionalment amb arguments, no es poden qüestionar i, per tant, són totalitàries.

Aquí Occident tendim a creure que som el que pensem, un conjunt d’idees, coneixements, valors i creences que ens defineixen, configuren la nostra personalitat, el nostre ser. A vegades, per abreviar, diem que som catalans o ciutadans del món, social-demòcrates o llibertaris, antropòlegs, informàtics o activistes. Al definir-nos així, establim una frontera difusa entre allò que som i allò que no som. La nostra identificació tancada amb certes idees presenta alguns inconvenients: a nivell personal, limita el nostre ser (si sóc punk, només vestiré i escoltaré punk); un grup d’idees en particular no pot representar tota la complexitat dels nostres desitjos. A nivell social fomenta la divisió i la confrontació, ens separa d’altres persones que no veuen les coses com nosaltres, fent impossible l’enteniment racional. Això explica perquè algunes persones que s’identifiquen amb la idea d’Espanya no volen fer cap esforç per comprendre la idea de la independència dels PPCC.

Si pel contrari fóssim capaços de separar el nostre Jo de qualsevol idea, si veiéssim les idees com simples guies per a l’acció, com una cosa de la qual participem però que no ens determina, llavors, quan algú critiqués alguna cosa que diem o fem, no ens sentiríem personalment atacats, el nostre Jo no es sentiria ofès ni amb la necessitat de defensar-nos que ens porta tan sovint a ser extraordinàriament agressius. Ans al contrari, el nostre Jo es sentiria agraït perquè, amb la crítica, ens estan mostrant altres cares d’una idea que ens agrada, augmentant la nostre visió i consciència de la mateixa. Podríem obrir-nos a escoltar la veu de l’altre i ser capaços de comprendre la veritat que hi ha en les seves idees; podríem prendre distància de les nostres pròpies idees i deixar que es transformessin i creixessin conforme interactuen amb altres idees. Una mateixa idea es manifesta de moltes maneres, a través de moltes persones, i tan sols es pot conèixer completament si estem disposats a desbordar la nostra identitat finita, aquesta barrera que hem creat perquè ens dóna seguretat. Desbordar la nostra identitat és un gran repte i un gran pas en el nostre creixement com a persones.

Altres elements distorsionadors en els debats:

-La utilització d’exemples concrets. Els exemples no es poden utilitzar com a arguments perquè no demostren ni refuten res. En molts casos, són exemples amb càrrega emocional i això distorsiona molt el debat, fent-lo irracional. Per això seria bo abstindre’ns d’utilitzar-los més enllà de com a mers punts il·lustratius i per a fer el debat més distès.

-Quan entaulem un debat sobre qualsevol tipus de tema, acceptem o rebutgem la informació donada perquè, respectivament, concorden o discrepen amb la que nosaltres posseïm. La manca de coneixements per poder-ho contrastar o el simple fet que qui ho diu és algú d’ampli reconeixement social o acadèmic, són algunes de les claus que recolzen la seua acceptació durant el debat. Però, sovint es recorre a establir com a veritats absolutes certs coneixements fent únicament referència al seu rigor científic. Siguen les raons que siguen, el fet d’acceptar eixa informació com a veritat absoluta fa que la racionalitat del nostre debat esdevinga irracional. Això no és cap problema entre científics, doncs en ciència no existeixen veritats absolutes i la pròpia ciència avança simplement a través de la refutació de les teories establertes.

 

Anuncis

1 comentari so far
Deixa un comentari

“En molts casos, són exemples amb càrrega emocional i això distorsiona molt el debat, fent-lo irracional”…….
Això mateix deien els liberals de les masses i molts capullos de les dones.JO personalment no tinc res en contra de les emocions,les vui integar en el meu discurs, en la meva manera de veure el món.Som intelecte,emocions,sexe, cultura i biologia. Ningú per sobre de l’altre.

Comentari per Nicontigonisinti
Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s%d bloggers like this: