Difon La Idea


L’especialització del treball ens fa inútils
febrer 22, 2009, 4:31 pm
Filed under: treball

En una sistema tecnològic-industrial és necessari que el paper dels individus es restringeixi a una funció molt específica i especialitzada per tal que compleixin la seva funció de la forma més eficaç possible. L’especialització en un tasca o capacitat determinada resulta en detriment de la resta de capacitats per les quals l’individu està capacitat, sent substituït en aquestes funcions—cada cop més—per màquines. Cada individu actua com a una minúscula peça en l’engrenatge del sistema i el seu coneixement tendeix a reduir-se a l’àmbit de la funció que ha de complir, adquirint una visió molt parcial del sistema com a conjunt. Això explica perquè la gran majoria de la població delega la seva capacitat de decisió i transformació social a representants polítics.

L’especialització redueix en gran mesura la capacitat de l’individu d’explotar la seva intel.ligència i creativitat; al complir una funció especialitzada, l’individu només té control sobre una minúscula part d’una empresa determinada. Si abans els artesans i pagesos controlaven tot el procés de producció i podien exercitar el seu enginy tècnic i artístic fent tasques variades, ara els empleats de qualsevol fàbrica es veuen reduits a complir una tasca monòtona i mecànica. També cal tenir en compte que l’autorealització és molt més gratificant que no pas el treball en cadena!

L’especialització també redueix l’autonomia personal, ja que requereix un alt grau d’organització amb les conseqüents jerarquies: qui està a dalt no pot prendre una decisió sense tenir en compte tota l’estructura organitzativa,i qui està a baix, no li queda més remei que sotmetre’s als designis que vénen de dalt.

L’especialització del treball és un fet cultural de la nostra societat que ens és inclucat a través de tot el sistema educatiu (“-què vols ser quan siguis gran? -vull ser atronauta” o “-tinc 16 anys, ara haig de decidir què vull fer la resta de la meva vida d’acord amb el batxillerat que elegeixi?”). És per això que la gran majoria de la gent s’identifica d’acord amb el seu treball especialitzat (“-i tu què fas?” “-sóc administrativa en una asseguradora” o “sóc mestra de parvulari”)

L’especialització del treball fa als individus totalment dependents del sistema. Així, els individus són útils pel sistema, però inútils considerats per sí mateixos o en el si d’una comunitat, incapaços de cubrir les seves necessitats reals d’una forma directa. En contraposició a l’individu especialitzat, hi hauria la persona sencera, una persona capaç d’autogestionar la seva subsistència en conjunció amb el seu entorn social immediat.

«L’home que es passa la vida fent unes poques operacions simples, els efectes de les quals són, potser, sempre els mateixos, o més o menys els mateixos, no té ocasió d’exercitar la seva intel.ligència i generalment es converteix en una persona tan estúpida i ignorant com pot arribar a ser-ho un ésser humà… Però en totes les societats avançades i civilitzades aquest és l’estat en què els pobres treballadors, o sigui, la gran massa de la gent, han de caure per necessitat, fora que el govern es preocupi d’evitar-ho»

Adam Smith


“Els especialistes saben cada cop més sobre cada cop menys, fins que acaben sabent-ho tot sobre res.”

anònim del segle XX

Anuncis

1 comentari so far
Deixa un comentari

mencanta la vostra iniciativa, endavant penya!

Comentari per lolo
Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s%d bloggers like this: