Difon La Idea


Sobre l’impuls revolucionari
febrer 2, 2009, 10:18 pm
Filed under: anticapitalisme

És la misèria que condueix la gent a rebel·lar-se contra la tirania? Pots comptar que la gent es revoltarà quan les seves condicions de vida siguin massa precàries? Existeix el tòpic que quan les condicions econòmiques empitjorin i es comenci a passar gana, les masses es revoltaran. Això no és gaire creïble, si prenem l’exemple d’alguns treballadors extremadament explotats amb condicions de vida infrahumanes, sous de misèria, jornades laborals inacabables… i que malgrat les seves penúries no es revolten. Els homes amb l’estomac buit no lluiten per la llibertat, lluiten per guanyar-se el pa.

Si això és així, potser és just el contrari-les millores socials i laborals-el que donaria prou temps i energia a la gent com per considerar la seva situació i actuar en concordança? Als anys 60, quan va incrementar-se el nivell de vida juntament amb el temps lliure, semblava que la gent es tornés més rebel que mai. Això significa que la nostra primera tasca com a revolucionaris és ser reformistes? Hauríem de concentrar les nostres energies en posar pegats al sistema per tal que algun dia sigui més planer fer canvis més fonamentals?

Desafortunadament, això tampoc ha funcionat: més d’una generació s’ha venut al capital, a canvi de compartir els botins de l’opressió, inclosa la seva pròpia opressió. Sovint, les campanyes reformistes consumeixen més energia de la que produeixen o encara pitjor: sempre que les lluites revolucionàries s’apropen a la victòria, apareixen els reformistes per segrestar-la, negociant la pau entre els insurgents i els poderosos-a vegades acomplint alguna de les reformes que sense la revolta mai haurien sigut possibles, però amb el cost d’aquesta revolta i dels més elevats objectius que hauria pogut obtenir. Les campanyes reformistes són una vàlvula de pressió; com a molt, l’impuls que creen pot desembocar cap a esforços més conscienciats, però el més important és l’impuls, no els beneficis materials guanyats-això és així a no ser que siguis algú d’aquests que pensa que el món ja està bé mentre tothom pugui consumir en abundància.

Llavors, què és el que desperta el poble: el patiment o l’alleujament? Què inspira la gent a fer canvis dramàtics en les seves pròpies vides i en el món del seu voltant?

Caldria apostar per les contradiccions. Quan la tensió entre les vides que viu la gent i les vides que desitgen viure és massa gran, quan poden imaginar alternatives i comprovar que són possibles, comencen a succeir canvis.Tal vegada, el més important que poden fer els revolucionaris és emfatitzar aquestes tensions.Intensificant les contradiccions amb propaganda que encoratgi la gent a aspirar a molt més del que li dóna l’status quo.

Tothom té anhels i somnis d’una millor vida que sembla impossible; validant públicament aquests desitjos i oferint petits exemples sobre com fer-los realitat, ens podem ajudar mútuament a sortir dels nostres caus.

Això no és excessivament complicat en comunitats obertament oprimides, tot i que logísticament és molt més difícil: requereix demostrar que alguns dels reptes de supervivència es poden solucionar col·lectivament i a través de la resistència col·lectiva. Però aquest plantejament pot ser aplicat en altres contexts-allà on un secretari mira massa temps per la finestra, allà on una enamorada desitja poder parlar lliurement sobre la seva atracció cap a les altres persones, allà on una àvia resta oblidada per la seva família-si la nostra crítica del poder i la riquesa és acurada, tothom en aquesta societat hi té a guanyar en la transformació de la mateixa, i no només els perdedors en el joc del poder.  

 

 


Feu un comentari so far
Deixa un comentariDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s<span>%d</span> bloggers like this: