Difon La Idea


Els anarquistes també utilitzem tecnologia, encara que no ens agradi.
Octubre 27, 2008, 11:02 pm
Filed under: anti-industrialisme | Etiquetes:

Molt pocs (si és que n’hi ha algun) dels que critiquem la tecnología, advoquen pel retorn a l’edat de pedra, tot i que els tecnòfils insistieixin en mostrar-nos com a tals. Als tecnòfils -aquells que veuen la tecnología intrínsecament progressista o neutral- els hi agrada desqualificar aquells que la critiquem adduint el nostre aparentment hipòcrita costum d’utilitzar-la. Assenyalar aquestes contradiccions és facil; vivim en una societat altament tecnificada, i cada cop que utilitzem un telèfon o que tirem de la cadena al lavabo, estem utilitzant “tecnologia”, i per tant, reforçant la nostra dependència d’ella. Això vol dir que no podem utilitzar un respall de dents? ens hauriem de conformar amb utilitzar un escuradents? La producció d’escuradents també requereix tecnologia, així que també queda fora de lloc, igual que el respall de dents. Això és absurd. Jo sóc molt crític amb els automòbils, i això inclou una crítica de l’indústria petroquímica, igual que a l’indústria necessària per la construcció i manteniment de carreteres i repudio especialment l’impacte que aquestes tecnologies produeixen en el medi ambient. Això vol dir que no utilitzaré un cotxe o un autobús mai més? Tan sols hauria d’utilitzar la bicicleta? Però les bicicletes estan fetes amb el mateix metall i goma de pneumàtic que utilitzen els cotxes, així que les bicicletes també queden fora de lloc. I què us semblen els cavalls o els burros? …Potser hauria de conformar-me amb les meves cames com a forma de transport? Desenganyem-nos, tot això no té res a veure amb la teoria o pràctiques llibertàries.

És necessari distingir entre eines i tecnologia en qualsevol discurs sobre “tecnología”. Generalment, els tecnòfils ignoren deliberadament aquesta distinció per tal de menysprear la crítica de la tecnología. Així doncs, aqui teniu dues definicions prou útils:

  • Eina és qualsevol objecte que pot ser utilitzat per a una funció especifica.
  • Tecnologia és el marc ideologic que crea la necessitat per l’eina; el mode de producció necessari per manufacturar l’eina, i les justificacions per utilitzar aquesta eina enlloc d’una altra.

Retornem al respall de dents, per exemplificar aquesta distinció. Els indis del nord de California (segurament com molts altres) no es respatllaven les dents, però mastegaven branquillons de roure. L’escorça del roure té propietats astringents i restreny les genives al voltant de les dents (una dieta lliure de sucres processats i menjars sobrecuinats també és molt útil per mantenir una bona salut dental). En el món occidental hi ha una certa obsessió amb un aspecte de la bellesa física centrada en les dents: com més blanques, millor. Així que actualment fan pastes dentrífiques amb agents de blanqueig i diversos graus d’abrasió que fan malbé la capa protectora exterior de les dents. Els dentistes ens asseguren que la pasta és imprescindible, tot i que encara no s’hagi pogut demostrar que la pasta dentrífica tingui algun efecte real per evitar les càries. Les companyies de pasta dentrífica financen escoles dentals, reforçant la necessitat d’aquests productes i influint en l’educació que aquests professionals reben. Així doncs, l’eina és el respall de dents; la tecnologia combina odontologia (amb l’esmentada dependència de les empreses del ram), el culte a la bellesa que requereix màquines blanquejants, l’indústria petroquímica (que produeix el plastic dur pel cos del respall de dents, fibres sintètiques per les pues del respall i els productes químics que composen la pasta dentrífica) el sistema industrial que produeix massivament respalls de dents i per últim i el més important: el transport d’aquestes eines arreu del planeta on el sistema ideològic dominant hagi creat la necessitat d’aquestes eines. La meva crítica d’aquesta tecnologia és independent de la meva elecció a rentar-me les dents amb pasta dentrífica o amb branquillons. La tecnologia dels branquillons només depèn dels roures i de la pròpia voluntat de tenir dents fortes. És una tecnologia simple, però també és tecnologia.

 No estic interessat en seguir teories que em puguin empresonar en alguna nova forma de moral que pugui limitar allò que vull. Crec que tothom hauria d’abordar les idees buscant la forma per a què ens puguin servir, enlloc de servir-les.

 

 

 

Anuncis

Feu un comentari so far
Deixa un comentariDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s%d bloggers like this: